Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2007

 

Η χαμένη αθωότητα (29-9-2007)

Xύθηκε πολύ μελάνι και περίσσεψαν τα λόγια στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα για την αιφνιδιαστική κίνηση του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματός του την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους.

Άλλοι την εξέλαβαν ως διασπαστική κίνηση, άλλοι ως άστοχη ενέργεια, άλλοι προσπαθούν ακόμη να την ερμηνεύσουν, άλλοι ως μετέωρο βήμα που δεν έχει καμία σημασία, αφού δεν ολοκληρώθηκε.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τη βιασύνη του Ευάγγ. Βενιζέλου να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία, αλλά και την παρέλαση της «χωματερής του σημιτισμού» από το γραφείο του. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Συζητούν και διχάζονται για κινήσεις και συμπεριφορές και δεν συγκρούονται για τις πολιτικές, τη φυσιογνωμία του κόμματός τους και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ακόμη και τώρα που η κρίση είναι παρούσα, βαθιά και πιθανότατα θα οδηγήσει στη διάσπαση, λένε τι πρέπει να συζητήσουν. «Θέτουν το πλαίσιο», όπως λένε χαρακτηριστικά στην κομματική αργκό. Μέχρι εκεί. Τίποτε για το περιεχόμενο και την ουσία. Όλα περί διαγραμμάτων. Ήδη πέρασε ένα δεκαήμερο από το βράδυ των εκλογών και ο μόνος «καβγάς» που γίνεται είναι για το… πάπλωμα της εξουσίας. Αν θα γίνει ο Βενιζέλος χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Αν μπορεί να επανεκλεγεί ο Παπανδρέου. Αν θα είναι υποψήφια η Διαμαντοπούλου. Ποια στάση θα κρατήσει ο Πάγκαλος και ούτω καθεξής. Θα φτάσει, αν φτάσει, η 11η Νοεμβρίου και η κοινοτοπία, ο φορμαλισμός και η δήθεν αριστεροσύνη θα έχουν κουκουλώσει τα πάντα.

Εν τω μεταξύ, στο παρασκήνιο κάποιοι θα έχουν φροντίσει να γίνουν οι διευθετήσεις, να έχουν ανευρεθεί οι νέες ισορροπίες, να έχουν παρασχεθεί εκεί που πρέπει οι διαβεβαιώσεις και μετά θα ρίξουν το σύνθημα: «Όλοι μαζί, σύντροφοι, φίλοι και αγαπημένοι». Γιατί θα συμβούν όλα αυτά; Γιατί στο ΠΑΣΟΚ έχουν ξεχάσει την πολιτική. Είναι απλώς διαχειριστές και διεκπεραιωτές υποθέσεων. Οι περισσότεροι δεν έχουν αξίες, ιδέες και αρχές. Είναι απλοί προσπλακιστές της εξουσίας. Τώρα φωνασκούν για να κρύψουν τη γύμνια τους. Ούτε ηθική ούτε συναίσθημα έχουν. Είναι απλοί καιροσκόποι και οπορτουνιστές.

Η εξουσία δεν τους έφθειρε ή τους διέφθειρε, τους έκανε να χάσουν την ψυχή τους. Στην πλειονότητά τους είναι μεταλλαγμένοι, γι’ αυτό, αν τους κοιτάξεις βαθιά, θα δεις ότι στα μάτια των περισσότερων υπάρχει ένα κενό. Είναι απλανή όντα, χωρίς βάθος. Προσωπεία. Μασκοφόροι συμφερόντων. Κυνικοί. Και εξουσιολάγνοι.

Αυτή, όμως, η απόλυτη κατάπτωση ίσως είναι και η γιατρειά του ριζοσπαστικού, λαϊκού σοσιαλιστικού κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν τελικά δεν καταφέρουν να τα βρουν στη μοιρασιά, ίσως χωρίσουν τα τσανάκια τους, αφού πλέον δεν υπάρχει η κυβερνητική εξουσία που λειτουργούσε ως αρμός και συγκολλητική ουσία της επίπλαστης ενότητας.

Αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και κάποιοι επαναστατήσουν και δηλώσουν αδιάφοροι για την πιθανότητα διάσπασης, ίσως καταφέρουν να δρομολογήσουν διαδικασίες πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής αναγέννησης. Το στοίχημα της ενότητας του ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδηθεί μόνον αν κάποιοι εγγυηθούν τη διάσπασή του. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά έτσι είναι.

Τα παιχνίδια τα κερδίζουν αυτοί που είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν. Όσοι έχουν να χάσουν λιγότερα θα είναι τελικά αυτοί που θα πανηγυρίσουν. Οι βολεμένοι, οι καθωσπρέπει κι αυτοί που διακινδυνεύουν πολλά σε μια σύγκρουση συνήθως δεν είναι ριψοκίνδυνοι και στο τέλος αποφασίζουν να μη δώσουν τη μάχη, αρκούμενοι στα κεκτημένα. Οι περισσότεροι από όσους σήμερα ομνύουν στο όνομα δήθεν της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης -και δεν αναφέρομαι στους απλούς και αγνούς οπαδούς, αλλά και σε αρκετά μέλη και στελέχη- είναι αυτοί που την οδήγησαν σ’ αυτό το χάλι. Για να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει ως μεγάλο λαϊκό κίνημα και φορέας αλλαγής, θα πρέπει η παρούσα κρίση να βαθύνει, να επεκταθεί, να σμπαραλιάσει ειωθότα και κατεστημένες σχέσεις.

Τώρα που έσπασε το σπυρί, το πύον πρέπει να τρέξει, να φύγει όλο. Αν παραμείνει η ρίζα του, η ίαση θα ’ναι πρόσκαιρη και θα κακοφορμίσει πάλι. Κάνουν λάθος, λοιπόν, όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μανιπουλάρουν στο άψε σβήσε την κρίση. Το «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» ταιριάζει σε οικογενειακά νοικοκυριά, όχι σε πολιτικά κόμματα. Όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει ενότητα αν αποφευχθούν οι συγκρούσεις είναι είτε υποκριτές είτε πολιτικά ανεγκέφαλοι.

Σύγκρουση πρέπει να υπάρξει. Σκληρή, αδυσώπητη, μέχρι τέλους. Μόνον έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα. Αντί να προσπαθούν να κλείσουν ξεχασμένους λογαριασμούς, θα έπρεπε να επιδιώξουν να ανοίξουν καινούργιους με την κοινωνία και το μέλλον.

Πρέπει λοιπόν να πουν: Ναι στη σύγκρουση, όχι στην τυφλή πόλωση. Μέχρι τώρα έκρυβαν τις αντιθέσεις και τις διαφορές κάτω από το χαλί στο όνομα της διατήρησης της εξουσίας ή της άμεσης επανόδου σ’ αυτήν. Απεδείχθη λάθος. Οι πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις είναι απαραίτητες εφόσον διεξάγονται με τους κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου, μέσα από θεσμικές διαδικασίες και στοχεύουν στο να «καθαρίσουν» τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Βεβαίως, η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση, για να μην οδηγήσει σε εκφυλιστικά φαινόμενα, πρέπει να συνδέεται και να αντιστοιχεί σε κοινωνικές διεργασίες. Αν είναι μια εσωκομματική διαδικασία κλειστού τύπου, είναι όντως επικίνδυνη. Η συζήτηση και η σύγκρουση πρέπει να έχουν αναφορά στην κοινωνία. Να εκφράζουν τις ανάγκες των πολιτών, να οργανώνουν τη δυσαρέσκεια και την αντίσταση σε αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, να υπερασπίζονται τα αιτήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, να προωθούν τις ανάγκες της χώρας για παραγωγική ανασυγκρότηση, διοικητικό εκσυγχρονισμό, πολιτική μεταρρύθμιση, πολυπολιτισμικότητα, ασφάλεια και ισχυρή διεθνή θέση.

Ιστορικά, έχει αποδειχθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκε από τις ιδεολογικές και πολιτικές εντάσεις. Όσο ήταν ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός, πάντα κέρδιζε. Έχασε όταν μεταλλάχθηκε σε μηχανισμό κατοχής και νομής της εξουσίας. Όταν έγινε «κρατικό» κόμμα με καθεστωτικά χαρακτηριστικά. Όταν κυριάρχησε ο κυβερνητισμός. Όταν αποκόπηκε από τις αρχές και τις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες στηρίχτηκε. Όταν γοητεύτηκε από τα σαλόνια του νεοφιλελευθερισμού και γύρισε την πλάτη στα στενόχωρα δωμάτια της Αριστεράς.

Όταν ξεστράτισε από τα μονοπάτια της αμφισβήτησης της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων και βάδισε τον δρόμο που του υποδείκνυε η λεγόμενη διαπλοκή συμφερόντων. Όταν το «οψόμεθα εις Φιλίππους» δεν μπορεί να το εκστομίσει το ίδιο, αλλά έχει αποδεχθεί να το ακούει από άλλους.

Όταν, όταν, όταν… Όταν όλα αυτά συνθέτουν τη σημερινή φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, μπορεί αυτό ν’ αλλάξει; Δύσκολο, έως απίθανο. Δείτε, για παράδειγμα, τι συνέβη στο πρώτο προχθεσινό crash test στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μόλις είδαν ότι τα πράγματα ζορίζουν. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν αυτοί που υποτίθεται ότι τάσσονται υπέρ της πολιτικοποίησης των διαδικασιών; Να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Να επαναληφθεί δηλαδή το 2004. Να γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού χωρίς ούτε και τώρα να συζητήσουν για την εκλογική ήττα, για το τι έφταιξε, για το τι πρέπει ν’ αλλάξει και τι να γίνει. Προφασιζόμενοι δήθεν το αντιπολιτευτικό κενό, θέλουν να κλείσουν τη συζήτηση πριν ακόμη ανοίξει. Θαρρείς και δεν μπορούν να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να δουλεύουν για δύο ή και τρεις αφεντάδες.

Η επίσπευση των διαδικασιών είναι άλλοθι είτε για όσους φοβούνται να συζητήσουν είτε γιατί υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες. Στην ουσία ισοδυναμεί με μια νέα υφαρπαγή της ψήφου. Είναι μια παραλλαγή του «δαχτυλιδιού» που δόθηκε το 2004, με την οποία υποτίθεται σχεδόν όλοι διαφώνησαν ή δεν επιθυμούν να επαναληφθεί.

Εφόσον, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συζητήσει για να μη φανερωθεί η πολιτική, ιδεολογική, μορφωτική, ηθική και αξιακή ανεπάρκεια της πλειονότητας των λεγόμενων «κεντρικών» ή «επωνύμων» στελεχών του, τι μπορεί να γίνει; Να εκβιαστεί η συζήτηση από έναν από τους δύο υποψηφίους για την αρχηγία. Μόνον έτσι μπορεί όποιος εκλεγεί πρόεδρος να κατοχυρώσει την αυριανή δύναμη και ανεξαρτησία του από τους επίδοξους «στραγγαλιστές» του. Μόνον έτσι μπορεί να ξεφύγει από την ομηρία στην οποία θέλουν να τον έχουν οι λεγόμενοι «γκρίζοι μεσοχωρίτες», αλλά και τα όποια συμφέροντα. Μόνον έτσι μπορεί να ξαναενώσει το ΠΑΣΟΚ και να το κάνει εκ νέου λαϊκό, ρωμαλέο και νικηφόρο κίνημα.

Η συζήτηση, η αντιπαράθεση, η σύγκρουση, ακόμη και η συντεταγμένη πόλωση πάνω σε πολιτικές, ιδέες και αξίες είναι ο μόνος και σίγουρος δρόμος για να είναι ο νέος αρχηγός ισχυρός και η επόμενη εκλογική μάχη να δοθεί από καλύτερες θέσεις.

Εάν θέλουν στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ίδιο καράβι, θα πρέπει πριν διαλέξουν καπετάνιο να κατανοήσουν την πορεία και τις μεταλλάξεις που υπήρξαν στη φυσιογνωμία του, ιδιαίτερα όταν είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας. Να αναλύσουν, επιμερίζοντας και ευθύνες, τα αίτια της ήττας και πώς έφτασαν στο σημείο, αντί για «δεξιά παρένθεση», το νέο τοπίο να ορίζει αυτούς στο μέλλον ως «κεντροαριστερή παρένθεση». Να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές τους. Να επαναθεμελιώσουν τη φυσιογνωμία τους. Να αναδείξουν τις διαφορές τους από τη δεξιά παράταξη και τη δεξιά πολιτική. Να ξαναορίσουν τις πολιτικές συμμαχίες. Και να ξανασυγκροτήσουν το νέο μπλοκ εξουσίας, μετατρέποντας την κοινωνική πλειοψηφία της Κεντροαριστεράς σε πολιτική.

Αφού τα κάνουν όλα αυτά, ας καταλήξουν και στον τιμονιέρη που μπορεί να τα εγγυηθεί όλα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κριτήριο επιλογής του τιμονιέρη πρέπει να είναι η ρήση «δεν ενδιαφέρει αν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη, αρκεί να τρώει ποντίκια». Όσοι το υποστηρίζουν -αυτοί δηλαδή που τάσσονται με το μέρος του Ευάγγ. Βενιζέλου- ξεχνούν ότι η ρήση του Ντενγκ-Χσιάο Πινγκ ανταποκρίνεται σ’ ένα ορισμένο μοντέλο κρατικής-οικονομικής ανάπτυξης. Είναι διαχειριστική προσέγγιση. Δεν είναι πολιτική. Είναι ο κυνισμός στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων και κακώς μεταφέρεται μηχανιστικά στην πολιτική.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα -και εγχώρια- όπου αυτός ο κυνισμός όχι μόνον απέτυχε, αλλά ήταν και καταστροφικός γι’ αυτούς που τον υιοθέτησαν. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματικότητα που προκύπτει ως μπόλιασμα ηγετικών προσόντων με μια συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική κι έναν ηθικό αξιακό κώδικα. Καλές είναι οι γάτες που τρώνε ή σκίζουν ποντίκια, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος είτε να βαρυστομαχιάσουν είτε να έχουμε φαινόμενα αεροφαγίας με ό,τι αυτά συνεπάγονται.

Εκτός από τους οπαδούς της θεωρίας των «γατών», υπάρχουν και αυτοί που υποβαθμίζουν το κριτήριο της εκλεξιμότητας. Για να ισοφαρίσουν το μειονέκτημα, αντιπαρατάσσουν τη συλλογικότητα και τους «νέους όρους με τους οποίους πρέπει να λειτουργήσει το κίνημα». Είναι οι οπαδοί του Γ. Παπανδρέου. Οχυρώνονται πίσω από τη φράση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ «όσοι θέλουν εξουσία, ας βρουν άλλο τρόπο για να ξεδιψάσουν», ξεχνώντας ότι βρίσκονται σε ένα κόμμα που τα στελέχη, αλλά και οι οπαδοί του είναι διψασμένοι για εξουσία. Και είναι αμφίβολο αν μπορούν ν’ αντέξουν για πολύ ξεροσταλιάζοντας.

Και οι δύο λένε τη μισή αλήθεια. Επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο κόμμα εξουσίας, αν χάσει τον στόχο της διακυβέρνησης θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Γι’ αυτό πρέπει να συζητήσει εν εκτάσει, σε βάθος και επώδυνα για το τι ακριβώς θέλουν και πώς μπορούν να το πετύχουν. Αν ο στόχος τους είναι να βρεθεί απλώς κάποιος που θα κερδίσει τον Καραμανλή, δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζουν. Οι μετρήσεις λένε ο Βενιζέλος. Αν όμως κι αυτός δεν τα καταφέρει, τι γίνεται; Θα τον αλλάξουν κι αυτόν μέχρι να τους καθίσει ο «τυχερός»;

Καλύτερα, λοιπόν, είναι να μαγειρέψουν πριν πεινάσουν. Και η μόνη… μαγειρική που ταιριάζει αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ στην κατάσταση που βρίσκεται είναι η εξής: Να «βομβαρδίσουν τα επιτελεία», ώστε να διαμορφωθεί μια νέα δομή οργάνωσης, να υπάρξει μια νέα σχέση με την κοινωνία και τα κινήματα, να εμπνεύσουν ξανά τους πολίτες, να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις, προκειμένου ν’ αλλάξει ριζικά το τοπίο στην πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια ριζική ανανέωση, μια πραγματική αναγέννηση, μια πολιτική, ιδεολογική, προγραμματική, μορφωτική, ηθική και αισθητική επανάσταση.

Χρειάζεται να ξαναβρεί την παιδική, έστω και την εφηβική αθωότητά του για να ξαναγίνει ελκυστικό. Κανείς πλέον δεν μπορεί να γοητευθεί από μια μεσόκοπη και με πολλά λίφτινγκ γυναίκα, όσο κι αν αφήνει υπονοούμενα για τις κρυφές χάρες της. Περιττεύει να πούμε ότι συνήθως η τύχη αυτών των γυναικών είναι ο μαρασμός…

Σχόλια:
Αγαπητέ Νίκο, συνήθως οι θέσεις σου στον Κ.τ.Ε. με βρίσκουν αντίθετο. Αυτή τη φορά με βρίσκεις αρκετά σύμφωνο. Για ενίσχυση της επιχειρηματολογίας σου σου καταθέτω το παρακάτω κείμενο. Νομίζω ότι καθρεφτίζει την εικόνα που δε δείχνει η Τηλεόραση για το ΠΑΣΟΚ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΠΑΣΟΚ
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

1. Η Επιτροπή μας ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2007. Για την τοποθέτησή μας κληθήκαμε στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζει κανένας από μας ποιοι άλλοι είχαν προσκληθεί. Η πρόσκληση ανέφερε ότι μας προσκαλούσαν σε συζήτηση για τα οργανωτικά του Κινήματος στο νομό μας.
2. Οι περισσότεροι των 11 που τελικά συναντηθήκαμε, ξεκαθαρίσαμε ότι ο προσωπικός μας φόρτος από άλλες εργασίες είναι μεγάλος και επισημάναμε τον κίνδυνο της δυσλειτουργίας της Επιτροπής. Όμως, μας δόθηκε υπόσχεση ότι μέχρι τον Μάϊο του 2007 θα είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες ανάδειξης νέων οργάνων. Δυστυχώς η θητεία παρατάθηκε ενώ είχε μειωθεί ο αριθμός των ενεργοποιημένων μελών στο 40% των αρχικών.
3. Εκείνη τη στιγμή που αναλάβαμε, δε λειτουργούσε κανένα όργανο του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα. Η Νομαρχιακή είχε διαλυθεί έξι μήνες πριν ένα μήνα πριν από τις Νομαρχιακές εκλογές και δεν είχε αντικατασταθεί. Επί ένα εξάμηνο κανένας δεν είχε ζητήσει εκλογή νέας Νομαρχιακής με αρχαιρεσίες, ούτε καν σύγκληση Νομαρχιακής ή Δημοτικής Συνέλευσης. Οι περισσότερες Δημοτικές οργανώσεις είχαν να συνέλθουν σε ολομέλεια από το 1996. Οι Συντονιστικές τους ουδέποτε είχαν συνεδριάσει τα τελευταία 6-7 χρόνια. Οι συνδικαλιστικές ή συνεταιριστικές μας παρατάξεις υποτυπωδώς λειτουργούσαν, εντελώς αυτόνομα χάρις στον κομματικό πατριωτισμό ορισμένων στελεχών που στην πλειονότητά τους είχαν απομείνει από τη δεκαετία του ’70. Στα Εργατικά Κέντρα έχει πάρα πολλά χρόνια να εμφανισθεί οργανωμένα η ΠΑΣΚΕ. Το οξύμωρο σχήμα ότι το σοσιαλιστικό κίνημα υπερισχύει στους επιχειρηματίες και είναι ανύπαρκτο στους εργάτες ουδένα απασχόλησε τουλάχιστον από το 1996 και μετά. Το 2003 μετά 20 χρόνια στις εκλογές των ΑΣΟ χάσαμε και την ΕΑΣΑ.
4. Τη στιγμή που αναλάβαμε, τα οργανικά λειτουργούντα μέλη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα άτομα με τα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια κινητοποίηση, δεν ήταν περισσότερα από 30 σε ένα νομό 100.000 κατοίκων. Τα 7.000 (!) μέλη που βρήκαμε στα χαρτιά είχαν συμμετάσχει μόνο σε πανηγυριώτικες εκλογικές διαδικασίες … όπως η εκλογή Προέδρου… η εκλογή Γραμματέων … (και εν γένει Φαρισαίων). Τους είχαν κινητοποιήσει προσωπικοί μηχανισμοί πολιτευτών και ήταν μέλη μιας χρήσεως.
5. Το μόνο θετικό στοιχείο που βρήκαμε ήταν οι 8 νέο-εκλεγμένες δημοτικές αρχές οι οποίες μας στήριξαν και μας βοήθησαν στο όποιο έργο μας. Μαζί με αυτούς δώσαμε συντονισμένα τη μάχη και πήραμε την πλειοψηφία στην ΤΕΔΚ Αργολίδας μετά από 20 χρόνια.
6. Βεβαίως η εικόνα μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αμαυρώνεται από τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ναυπλιέων, όπου τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται μεταξύ τους κάτω από ποιον παράγοντα της Δεξιάς θα θέσουν υποψηφιότητα υπό την ανοχή της, ας πούμε, καθοδήγησης. Με αυτά τα καμώματα όχι μόνο εικόνα σοσιαλιστικού κόμματος δεν δίνουμε, αλλά ούτε κεντρώου αντιδεξιού σχηματισμού.
7. Στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση από το καλοκαίρι του 2006 υπάρχει μια ιδιόρρυθμη κατάσταση. Το κομματικό ψηφοδέλτιο απέσυρε την υποψηφιότητά του και το αντάρτικο ψηφοδέλτιο κατέβηκε και αποτελεί την αντιπολίτευση. Τον χειρισμό των διαδικασιών εξομάλυνσης αυτής της κατάστασης τον κράτησαν εκείνοι που είχαν πάρει τότε τις αποφάσεις καθαίρεσης και διαγραφής.
8. Η Επιτροπή ξεκίνησε το έργο της με δυο ολομέλειες παρουσία μελών του Ε.Σ. και του Περιφερειακού Οργάνου στις οποίες ο χρόνος συνεδρίασης εξαντλήθηκε σε λογύδρια για τη γενική πολιτική κατάσταση και δεν κατέληξε σε κανένα πρακτικό μέτρο ενεργοποίησης των μελών. Έτσι δεν υλοποιήθηκε και η οδηγία για δημιουργία συνδέσμων στα χωριά. Και στις συνοικίες των πόλεων,
9. Στη συνέχεια και ενόψει του Προγραμματικού Συνεδρίου προσπαθήσαμε να οργανώσουμε εκδήλωση – συζήτηση για το πρόγραμμα. Τα τραγικά οικονομικά μας δεν μας το επέτρεψαν.
10. Μπροστά στον κίνδυνο πρόωρων εκλογών μας κάλεσαν να δώσουμε στο Περιφερειακό την άποψή μας για τις υποψηφιότητες. Την δώσαμε εγγράφως και τη δημοσιοποιούμε σήμερα, που έχουν περάσει πια οι εκλογές και δε συντρέχει λόγος απόκρυψης. Οι προτάσεις μας δεν υλοποιήθηκαν γιατί θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες η Περιφερειακή ή η κεντρική καθοδήγηση, καθότι εμείς δεν είχαμε ευθύνη.
11. Μας ζητήθηκε να φτιάξουμε κομματικό πρόγραμμα για τα τοπικά προβλήματα της Αργολίδας, που θα το ενέκρινε κάποια περιφερειακή συνδιάσκεψη. Εμείς το ετοιμάσαμε, αλλά καμία περιφερειακή συνδιάσκεψη δεν έγινε, ούτε ενδιαφέρθηκε κανείς για το αν υπάρχει κομματικό πρόγραμμα για την Αργολίδα.
12. Με την προκήρυξη των εκλογών κληθήκαμε να οργανώσουμε διευρυμένη Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. Οι προσπάθειές μας να συγκαλέσουμε τα μέλη της Επιτροπής απέτυχαν γιατί: Α) Τα μέλη αδιαφόρησαν, π.χ. προσκαλέσαμε περί τους 40 από την περιοχή Ναυπλίου και προσήλθαν 3, Β) Μερικά (πολύ λίγα όμως) μέλη της Επιτροπής Αγώνα είχαν ενταχθεί στους προσωπικούς μηχανισμούς των υποψηφίων και Γ) οι περισσότεροι απλώς αδιαφόρησαν. Είτε υπήρχε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα είτε όχι, το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε. Ήταν λάθος που ακολουθήσαμε τις οδηγίες της κεντρικής καθοδήγησης για τη συγκρότηση της Επιτροπής. Θα έπρεπε να είχαμε φτιάξει μια μικρότερη Επιτροπή μόνο με τους λίγους που πραγματικά είχαν τη διάθεση να αγωνιστούν για το ΠΑΣΟΚ.
13. Με την ανακήρυξη του ψηφοδελτίου προσπαθήσαμε να πετύχουμε το συντονισμό των κινήσεων των βουλευτών και τις κοινές εμφανίσεις τους. Η άποψή μας ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εμφανισθεί στο λαό ως ένα ενιαίο και σοβαρό κόμμα και όχι ως άθροισμα πολιτευτών. Δυστυχώς μερικοί υποψήφιοι, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο για την προσωπική τους εκστρατεία χρόνο, δεν έδειξαν καμία διάθεση συντονισμού. Έτσι φτάσαμε στην χειρότερη, από το ’74, συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο και στην αναβολή της συγκέντρωσης στην Επίδαυρο.
14. Παρ’ όλες τις δυσκολίες καταφέραμε να διατηρήσουμε το εκλογικό κέντρο στο Ναύπλιο (χρωστάγαμε 6 μήνες ενοίκια), να στήσουμε εκλογικό κέντρο στο Άργος και να κάνουμε μια μικρή προεκλογική καμπάνια με διανομή υλικού, δελτία τύπου, εμφανίσεις στην Τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και τέλος τις επιτυχημένες συγκεντρώσεις στο Κρανίδι και το Άργος.
15. Στο θέμα των εκλογικών αντιπροσώπων παρουσιάσαμε απαράδεκτη εικόνα, ειδικά στο Ναύπλιο, όπου σε μερικά τμήματα δεν υπήρχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ούτε στην καταμέτρηση. Συναντήσαμε την κάθετη άρνηση όλων των «μελών» και «φίλων» του Κινήματος που απευθυνθήκαμε.
16. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αργολίδα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αν: Α) Είχαν λυθεί τα εσωκομματικά προβλήματα που προέκυψαν από τις Νομαρχιακές εκλογές, Β) Είχε αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό του Κινήματος στην Αργολίδα στη διάρκεια των τρεισήμισι χρόνων αντιπολίτευσης, Γ) Λειτουργούσαν στοιχειωδώς οι οργανώσεις, Δ) Υπήρχε ισχυρότερο ψηφοδέλτιο (όπως είχαμε υποδείξει) και Ε) Ήταν καλύτερο το γενικό πολιτικό κλίμα.
17. Οι απώλειές μας ήταν κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Νέοι και επιστήμονες στράφηκαν κατά εκεί. Οι παλιοί σύντροφοι του ΔΗΚΚΙ ήρθαν στην πλειοψηφία τους στο ΠΑΣΟΚ. Οι απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε απόλυτες τιμές μικρές, αλλά αρκετές ώστε να φανεί η πτώση.
18. Αντίθετα το ΚΚΕ κέρδισε από νέους ψηφοφόρους και επανακάμψαντες Αριστερούς (είχαν μετακινηθεί το ’89 προς το ΠΑΣΟΚ και είχαν αρχίσει από το 2000 να επανακάμπτουν).
19. Προς τη Ν.Δ. χάσαμε και κερδίσαμε το ίδιο ποσοστό (ρουσφετοθήρες ευνοημένοι μας έφυγαν, αδικηθέντες δημόσιοι υπάλληλοι μας ήρθαν). Προς το ΛΑΟΣ δεν καταγράψαμε μετακινήσεις.
20. Το γενικό πολιτικό κλίμα δεν ήταν καλό γιατί: Α) Γιατί δεν μπορέσαμε να δώσουμε πειστική απάντηση στη δημαγωγία της Αριστεράς, πως για όλα τα δεινά συνυπεύθυνο είναι και το ΠΑΣΟΚ. Β) Γιατί δεν μπορέσαμε να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι έχουμε απαλλαγεί από την αλαζονεία της εξουσίας, Γ) Γιατί δεν μπορέσαμε να πείσουμε ότι απομονώσαμε από τις τάξεις μας τους νεόπλουτους, τους παρανόμως ή μη, πλουτίσαντες επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Δ) Γιατί επί ένδεκα χρόνια δεν μπορέσαμε να ηγηθούμε έστω και σε έναν συνδικαλιστικό ή κοινωνικό αγώνα, ούτε τοπικά, ούτε Πανελλήνια. Ε) Οι λίγες μας εκδηλώσεις είχαν έναν ελιτίστικο χαρακτήρα και αποκαρδίωναν το λαϊκό ΠΑΣΟΚ. ΣΤ) Δεν ανανεώθηκε το στελεχιακό μας δυναμικό με στελέχη βγαλμένα μέσα από συνδικαλιστικούς ή πολιτικούς αγώνες. Η όποια ανανέωση στηρίχθηκε σε μεταγραφές από την Πανεπιστημιακή ελίτ. Ζ) Περιορίσαμε την πολιτική μας δράση σε επικοινωνιακά τρικ. Ο νέος όμως των 720 ευρώ δεν αισθανόταν την ανάγκη να δει σινεμά. Ήθελε και θέλει πολιτική δράση που θα βελτιώσει τη θέση του. Η) Το γενικό ύφος του Κινήματος όλα αυτά τα χρόνια ήταν μακριά από την Ελληνική πραγματικότητα. Θ) Τα στελέχη μας δεν στήριξαν το Πρόγραμμα – δεν διαφώνησαν, απλώς αδιαφόρησαν.
21. Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές τελειώνει ο λόγος ύπαρξης της Επιτροπής Εκλογικής Ετοιμότητας και οφείλουμε να υποβάλλουμε την παραίτησή μας.
22. Μόνη λύση είναι η πλήρης διάλυση των οργανώσεων - φάντασμα και επανεγγραφή όσων μελών επιθυμούν σε συνεκτικές και αποτελεσματικές οργανώσεις. Εκκαθάριση μητρώων μελών και φίλων. Δεν μπορεί ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν σε «εσωκομματικές» μας διαδικασίες. Ενωτική συλλογική ηγεσία με στόχο την επανίδρυση ενός σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ και όχι κοκορομαχίες δελφίνων, υπό τις ευλογίες των μεγαλοεκδοτών, θα μας ξαναδώσουν το χαμένο έδαφος.

ΝΑΥΠΛΙΟ 19/9/2007
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]