Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2008

 

Εκλογές στις 17 ΜΑΙΟΥ (30-08-2008)

O κύβος ερρίφθη. Πάμε σε πρόωρες εκλογές. Την άνοιξη. Σε εννέα μήνες. Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους η 17η Μαΐου, αν και «παίζει» και η 10η Μαΐου. Το ποια τελικά από τις δύο ημερομηνίες θα στηθούν οι κάλπες θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να τις εξαγγείλει. Αν, δηλαδή, το κάνει πριν το Πάσχα (19 Απριλίου) ή αμέσως μετά. Στη συνέχεια θα δούμε το γιατί και πώς.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ο Κ. Καραμανλής ήταν αμετάπειστος. «Όχι πρόωρες εκλογές, ανασχηματισμός μετά τις ευρωεκλογές», έλεγε στους στενούς του συνεργάτες. Τελικά επείσθη ότι αυτό ήταν λάθος. Ο πρωθυπουργός πίστευε ότι μέσω ενός δομικού και σαρωτικού ανασχηματισμού θα μπορούσε να απορροφήσει τις αρνητικές εντυπώσεις και τους κραδασμούς που θα παρήγαγε το (πιθανολογούμενο ή σχεδόν βέβαιο) δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Κατάλαβε ότι αυτό ήταν παγίδα. Αν η Ν.Δ. καταγράψει -όπερ και το πιθανότερο- ένα αποτέλεσμα γύρω στο 30% (χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση να υπάρχει το «2» μπροστά από το ποσοστό της, δηλαδή 28-29%), τότε θα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο το εκλογικό της ποσοστό να αναταχθεί. Είναι διαφορετικά να ξεκινάς από ένα συμπαγές 36-37% και διαφορετικά από 29-30% που, εκτός των άλλων, είναι και διαλυτικό για την ψυχολογία των οπαδών σου. Ο Κ. Καραμανλής θεωρούσε ότι έστω και με μισή μονάδα θα ήταν μπροστά από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Σ’ αυτή την περίπτωση, έλεγε, θα υπάρξουν διασπαστικές κινήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς θα ετίθετο ανοιχτά εκ νέου θέμα αλλαγής του Γ. Παπανδρέου. Ήταν μια στρατηγική που κυρίαρχα βασιζόταν στη διάλυση του αντιπάλου. Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να είναι τελεσφόρα για τη Ν.Δ., υπό την προϋπόθεση ότι η ίδια θα διατηρούσε ποσοστά της τάξεως του 35-37%. Αφ’ ης στιγμής όμως πείστηκε ότι υπάρχει περίπτωση να κατρακυλήσουν και τα ποσοστά της Ν.Δ. ίσως και κάτω από το 30%, κατάλαβε ότι η «μονοκομματική» του θεώρηση τους μόνους που ευνοούσε ήταν τα μικρότερα κόμματα, και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα έριχνε τον δικομματισμό ίσως και κάτω του 60% θα σφράγιζε οριστικά το τέλος της Μεταπολίτευσης και θα δημιουργούσε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο τα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν. Θα το διαμόρφωναν κυρίαρχα άλλοι, και μάλλον εξωπολιτικοί παράγοντες. Το πρόβλημα, από ένα δυσμενές αποτέλεσμα, δεν θα το είχε μόνον το ΠΑΣΟΚ, θα μεταφερόταν αυτομάτως και στη Ν.Δ.


Η πτώση του Γ. Παπανδρέου, σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας και αστάθειας, θα συμπαρέσυρε και τον ίδιο. Διασπαστικές κινήσεις και φυγόκεντρες τάσεις θα αναπτυχθούν και στη Ν.Δ., καθώς είναι πολλοί αυτοί που δεν βολεύονται στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και θα ήθελαν ή θα υποχρεώνονταν να «αποδράσουν» από τη μίζερη πολιτική πραγματικότητα, προκειμένου να γίνουν «μαιευτήρες» της Νέας Μεταπολίτευσης.

Πέραν τούτου, υπάρχει και η περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα ή εικαζόμενα, να συγκρατήσει στις ευρωεκλογές τις απώλειές του και να καταγράψει τελικά ένα ευπρόσωπο ποσοστό. Αν καταφέρει να δώσει στην αναμέτρηση χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης για επιβίωση, δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να είναι αυτό πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Κάτι τέτοιο θα έκανε οξύτερο και πιθανώς άλυτο το πρόβλημα για τον Κ. Καραμανλή. Θα ήταν διπλά χαμένος.

Γι’ αυτό και ανέκρουσε πρύμναν. Τώρα κατέληξε στην απόφαση να κάνει πρώτα τον Μάιο εθνικές εκλογές, με στόχο να συγκρατηθούν οι απώλειες της Ν.Δ. σ’ ένα πολιτικά αξιοπρεπές ποσοστό, και αμέσως μετά, και αφού προηγηθούν οι διερευνητικές εντολές, να στηθούν «δίδυμες» κάλπες για εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Αν στις εκλογές του Μαΐου η Ν.Δ. καταφέρει να συγκεντρώσει (κάτι που το θεωρεί πιθανό) ένα ποσοστό περίπου 37%, ελπίζει ότι στις «δίδυμες» εκλογές και μπροστά στον κίνδυνο της ακυβερνησίας οι πολίτες θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην ευρωκάλπη και θα δώσουν ψήφο αυτοδυναμίας (που είναι και το ζητούμενο) στη Ν.Δ.

Αν έχεις ένα 37%, εύκολα μπορείς να πας στο 39-40% και να έχεις αυτοδυναμία, καθώς οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με τον νόμο Παυλόπουλου που δίνει μπόνους, αντί για 40, 50 έδρες στο πρώτο κόμμα. Αντίθετα, αν η εκλογική σου δύναμη πέσει στο 30%, δύσκολα μπορεί να ξαναπάει σε ποσοστά που σου δίνουν αυτοδυναμία.

Τα ανωτέρω περιγράφουν το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης του Καραμανλή να γίνουν βουλευτικές τον Μάιο και διπλές εκλογές τον Ιούνιο. Υπάρχουν, όμως, και οι τεχνικές και χρονικές λεπτομέρειες. Οι πρώτες έχουν σχεδόν λυθεί, αφού ο Προκ. Παυλόπουλος έχει ήδη πάρει και υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό εντολή να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου ανά πάσα στιγμή να μπορούν να στηθούν οι κάλπες.

Ερχόμαστε τώρα στο χρονοδιάγραμμα. Για να μπορέσουν να γίνουν μαζί οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 17 Μαΐου να γίνουν οι εθνικές εκλογές. Αφ’ ης στιγμής δεν θα υπάρχει (όπως βασίμως πιθανολογείται απ’ όλους λόγω και του εκλογικού νόμου) αυτοδυναμία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το σύνταγμα, εντός τριών ημερών από την ανακοίνωση του αποτελέσματος πρέπει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα.

Αν δεν τελεσφορήσει η εντολή -πράγμα και το πιθανότερο, αφού το μεν ΠΑΣΟΚ δεν θα συμφωνήσει σε «μεγάλο συνασπισμό», τον δε ΛΑΟΣ δεν τον θέλει ως κυβερνητικό εταίρο ο Κ. Καραμανλής-, έπειτα από τρεις ημέρες την εντολή σχηματισμού θα τη λάβει το δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Ύστερα από τρεις ημέρες θα καταθέσει και αυτό την εντολή, λόγω της αδυναμίας να σχηματίσει κυβέρνηση. Σειρά θα έχει το τρίτο κόμμα – πιθανολογείται ότι αυτό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την κατάθεση εντολής και από αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση απ’ όλα τα κόμματα. Και εφόσον ούτε αυτό θα τελεσφορήσει, θα σχηματιστεί κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων που θα οδηγήσει τη χώρα στις «δίδυμες» εκλογές.

Πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής τους η 20ή Ιουνίου. Για να είναι και συνταγματικά, τυπικά, εντάξει η όλη διαδικασία, οι πρώτες εκλογές (της 17ης Μαΐου) θα προκηρυχθούν την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Πιθανότατα αυτό θα γίνει την Τρίτη 21 ή την Τετάρτη 22 Απριλίου. Εάν ο Κ. Καραμανλής ήθελε να «στριμώξει» κι άλλο τις ημερομηνίες και να στηθούν οι κάλπες στις 10 Μαΐου, θα πρέπει αυτές να προκηρυχθούν πριν το Πάσχα, πιθανότατα την Πέμπτη 9 ή την Παρασκευή 10 Απριλίου.

Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται ακραίο, καθώς θα προκαλούσε το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και τη δυσαρέσκεια της Εκκλησίας. Όμως, δεν μπορεί και να αποκλειστεί, εάν τελικά εκτιμηθεί ότι η όσο το δυνατόν συντομότερη προεκλογική περίοδος συμφέρει την κυβέρνηση. Η Μεγάλη Εβδομάδα ως είναι φυσικό εκλαμβάνεται ως «νεκρή» πολιτικά, παρά την «κίνηση ιδεών» που θα υπάρξει λόγω της μετακίνησης των ετεροδημοτών στην επαρχία για τον οβελία.

Και μέχρι τότε τι θα κάνει ο Καραμανλής; Θα πάει με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα; Δύσκολο. Πιθανότατα θα προχωρήσει σε «φρεσκάρισμα» του υπουργικού συμβουλίου. Εάν αυτό δεν γίνει μετά τη ΔΕΘ, μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε τον ανασχηματισμό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Τι μπορεί να ανατρέψει όλον αυτόν τον σχεδιασμό – εκλογές τον Μάιο, «δίδυμες» εκλογές τον Ιούνιο; Κάποιο «έκτακτο» περιστατικό που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τότε οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν ενωρίτερον. Πάντως, η περίπτωση να συνεχιστεί ο «ανταρτοπόλεμος» και μετά τη ΔΕΘ αποκλείεται εκ μέρους του πρωθυπουργού. Τουλάχιστον αυτό έχει διαμηνύσει στους στενούς του συνεργάτες. Ο πρώτος που θα προκαλέσει, θα τεθεί αυτομάτως εκτός της Kοινοβουλευτικής Oμάδας. Μετά, η πλειοψηφία των 151 δύσκολα θα δοκιμαστεί πάλι, εκτός «εκτάκτου» περιστατικού ή «σπουδαίου λόγου», αφού ο βουλευτής που θα το επιχειρήσει θα αναλάβει και το κόστος της πτώσεως της κυβερνήσεως.

Αυτές είναι οι αποφάσεις που έχει λάβει ο πρωθυπουργός και τις οποίες γνωρίζουν πολύ λίγοι «μυημένοι». Όλως παραδόξως, πάντως, εμμέσως τις ανακοίνωσαν, πρώτα ο Γ. Σουφλιάς, λέγοντας υπαινικτικά ότι αποκλείεται να γίνουν τον Μάρτιο (με λίστα, δηλαδή), όχι όμως και τον Απρίλιο.

Και την επόμενη ημέρα ήλθε να συμπληρώσει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η Αλέκα Παπαρήγα! Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σε ομιλία της δεν απέκλεισε την περίπτωση να έχουμε τον Ιούνιο «δίδυμες» εκλογές.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]