Δευτέρα, Αυγούστου 20, 2007

 

Οι παρθένες της εξουσίας (18-8-2007)

Όλοι αναρωτιούνται γιατί βιάστηκε τόσο πολύ ο Κ. Καραμανλής να εξαγγείλει κατακαλόκαιρο πρόωρες εκλογές και μάλιστα σε μια ημερομηνία που προκαλεί πολλές απορίες και συζητήσεις.

Είναι πολύ απλό· επειδή τότε πιστεύει ότι μπορεί να τις κερδίσει. Όλα όσα λέγονται περί οικονομίας, μεταρρυθμίσεων και άλλα ωραία είναι κουραφέξαλα και λέγονται μόνον και μόνον επειδή το σύνταγμα έτσι επιτάσσει. Έπρεπε να υπάρχει ένας τυπικός λόγος, τον οποίον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί ως υψίστης σημασίας. Μάλιστα, ίσως και μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο Κάρ. Παπούλιας είχε φροντίσει από τον Ιούνιο, όταν η χώρα έβγαινε από την κοινοτική επιτήρηση, να τον έχει έτοιμο, χαρακτηρίζοντας την οικονομία μείζον εθνικό ζήτημα.

Καλή λοιπόν η χθεσινή «παράσταση», αλλά δεν πείθει. Όπως δεν έπεισε σχεδόν καμία και κατά το παρελθόν, όταν χρειάστηκε να «παιχτεί» για να γίνουν πρόωρες εκλογές. Είναι ένα κακόγουστο θέατρο που ευτελίζει το σύνταγμα και την πολιτική και μάλλον οι νομοθέτες μας πρέπει να βρουν κάτι διαφορετικό. Είναι άχαρο έως και κωμικό να ερίζουν οι πολιτικοί αν και τι αποτελεί μείζον εθνικό θέμα. Γίνονται καταγέλαστοι όταν στήνουν καβγάδες για ένα πρόσχημα. Το σύστημά μας είναι πρωθυπουργοκεντρικό και ο πρωθυπουργός αποφασίζει αν θα κάνει σήμερα, αύριο, μετά από ένα δίμηνο ή όποτε τέλος πάντων του καπνίσει εκλογές. Τόσο απλά. Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρος τις χθεσινές φανφάρες και ας δούμε στεγνά και κυνικά πώς έχουν τα πολιτικά πράγματα.

Προ διμήνου, σ’ αυτήν εδώ τη σελίδα, γράφαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 23 Σεπτεμβρίου και θα προκηρυχθούν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και πιθανότατα στις 20 Αυγούστου. Εξηγούσαμε και τους λόγους.

Πρώτον, θέλει οι εκλογές να γίνουν σύντομα. Ο κόσμος μόλις θα έχει επιστρέψει από τις διακοπές, άρα θα είναι χαλαρός και δεν θα έχει προλάβει να αφομοιωθεί από την γκρίζα καθημερινότητα.

Δεύτερον, η προεκλογική περίοδος θα είναι σύντομη και ουσιαστικά δύο εβδομάδες.

Τρίτον, δεν θα έχουν προλάβει να βγουν καινούργιες δημοσκοπήσεις -δεδομένης της 15νθήμερης απαγόρευσης πριν από τις εκλογές-, άρα οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση τις εντυπώσεις που θα έχουν από τις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου.

Τέταρτον, δεν θα χρειαστεί να καταθέσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που μόνον ευχάριστος δεν θα είναι. Πέμπτον, μετά το καλοκαίρι και μέχρι τον Μάρτιο του 2008 (τέλος της τετραετίας) κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός ουσιαστικά δεν θα λειτουργούν, αλλά θα βρίσκονται σε εκλογική αναμονή. Έκτον, το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμπτει καρπούμενο την κυβερνητική φθορά. Έβδομον, μετά τον Νοέμβριο ενδεχομένως να έχουμε αρνητικές εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, ενώ στο Κόσοβο πιθανώς να υπάρξει ανάφλεξη. Σ’ αυτά προστίθενται και τα μόνιμα προβλήματα με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όγδοον, θα έχουμε νέο γύρο αντιπαραθέσεων στα πανεπιστήμια, ενώ θα υπάρξουν συνδικαλιστικοεργατικές, αλλά και αγροτικές, κινητοποιήσεις. Και ένατον, θα έχει ξεχαστεί το θέμα των ομολόγων.

Αυτοί οι λόγοι που υπήρχαν και τότε που γράφαμε για εκλογές στις 23 Σεπτεμβρίου υπάρχουν και τώρα. Τίποτε δεν έχει αλλάξει. Μόνο που έχουν προστεθεί δύο επιβαρυντικά στοιχεία. Αφενός οι πυρκαγιές που ανέδειξαν την ανεπάρκεια και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού και αφετέρου το πόρισμα Ζορμπά που και πολιτικές ευθύνες εντοπίζει, αλλά και, το σημαντικότερο, ανίχνευε χωρίς να στοιχειοθετεί -υπάρχουν μόνον δύο μαρτυρικές καταθέσεις- πολιτική δωροδοκία.

Τα δύο αυτά «απρόβλεπτα» γεγονότα φαίνεται ότι βάρυναν στη ζυγαριά του Μαξίμου, προκειμένου να έλθουν κατά μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι είχε αποφασιστεί οι εκλογές. Συν βέβαια το γεγονός ότι η 23η Σεπτεμβρίου δεν συνιστούσε κανέναν αιφνιδιασμό, αφού είχε το τελευταίο διάστημα «παίξει» κατά κόρον. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα και είχε φουντώσει η εκλογολογία, δεν περνούσαν καν από το μυαλό του Κ. Καραμανλή.

Αντίθετα, διαβάζοντας και τις ποιοτικές μετρήσεις των επικοινωνιολόγων, αν ήταν δυνατόν θα τις είχε κάνει χθες. Η τάση της Ν.Δ. στο εκλογικό σώμα είναι καθοδική και του ΠΑΣΟΚ ανοδική. Οι αναλογιστές επέμεναν ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της κυβερνήσεως και υπέρ της αντιπολιτεύσεως. Άρα, οι εκλογές έπρεπε να προκηρυχθούν το ταχύτερο δυνατόν, πριν επέλθει το ισοζύγιο δυνάμεων ή υπάρξει ανατροπή.

Γι’ αυτούς και μόνον γι’ αυτούς τους λόγους γίνονται οι εκλογές και για κανέναν άλλο. Ο Κ. Καραμανλής κάνει τις εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου, γιατί ξέρει ότι μπορεί να κερδίσει. Όπως ξέρει ότι μπορεί να χάσει αν τις κάνει αργότερα. Κάνει δηλαδή ό,τι θα έκανε ένας κλασικός πολιτικός εξουσίας, που το πρώτο του μέλημα είναι να κερδίσει τις εκλογές.

Μπροστά σ’ αυτό τον στόχο, ήκιστα τον ενδιαφέρει το προφίλ του θεσμικού πολιτικού ή αν θα τον κατηγορήσουν για πολιτική απρέπεια έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά τη ΔΕΘ. Δηλαδή, τι περίμεναν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Να τους δώσει όλη την άνεση και όλα τα μέσα για να τον κερδίσουν προκειμένου να μην κατηγορηθεί για ανφέαρ παιχνίδι;

Τα ίδια θα έκαναν και οι ίδιοι αν βρίσκονταν στη δική του δύσκολη θέση. Και εξάλλου τα έχουν κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση. Μετήλθαν κάθε μέσου προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές. Το ίδιο κάνει και ο Καραμανλής. Ας μην κλαψουρίζουν, λοιπόν, γιατί οι εκλογές γίνονται στις 16 Σεπτεμβρίου ή γιατί η προεκλογική περίοδος θα ’ναι σύντομη ή γιατί δεν θα υπάρχουν φρέσκες δημοσκοπήσεις ή γιατί διαλύεται η Βουλή χωρίς να συζητηθεί το πόρισμα Ζορμπά. Θα μπορούσαν να το επικαλεστούν αν ήταν «παρθένες» της εξουσίας.

Σίγουρα για να σχηματίσουν ορθή κρίση οι πολίτες θα έπρεπε να γνωρίζουν αν υπήρξε πολιτική δωροδοκία -πολιτική ευθύνη αντικειμενικά υπάρχει- στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Σαφώς θα έπρεπε να γνωρίζουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, για να είναι σίγουροι ότι οι υποσχέσεις και οι παροχές θα τηρηθούν. Οπωσδήποτε, θα έπρεπε να υπάρχει άνεση στα πολιτικά κόμματα να εκθέσουν τις διαφωνίες και τις θέσεις τους.

Όμως, όλα αυτά γίνονται σε μια δημοκρατία που λειτουργούν θεσμοί, κανόνες και υπάρχει πολιτική ευταξία. Δυστυχώς, η πολιτική παράδοση των Ελλήνων αναφέρεται κυρίαρχα στον Κλέωνα, τον Τζουμπέ και τον Μαυρογιαλούρο και όχι μόνον η πολιτική, αλλά και η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στη χώρα μας πρωτίστως χαρακτηρίζονται από την έννοια της υφαρπαγής και όχι της κατάκτησης.

Θέλετε κι ακόμη άλλον έναν ταπεινό λόγο που οι εκλογές γίνονται στις 16 και όχι στις 23 ή 30 Σεπτεμβρίου; Το βιβλίο της Ιστορίας, για το οποίο έχει γίνει τόσο λόγος, δεν θα προλάβει να βρεθεί στα χέρια των γονιών και να προκαλέσει «εθνικές» συζητήσεις. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η ζημιά που είχε προκαλέσει στην κυβέρνηση ήταν μεγάλη. Οι αλλαγές που έγιναν έκλεισαν προσώρας το «ρήγμα» ιδίως προς Καρατζαφέρη και Παπαθεμελή. Θα ήταν εκλογικά κοστοβόρο να ξανανοίξει.

Τι άλλο δεν έλαβε υπ’ όψιν του ο Κ. Καραμανλής προκηρύσσοντας εκλογές για τις 16 Σεπτεμβρίου; Το Ευρωμπάσκετ. Τελικά αυτό ίσως να του κοστίσει περισσότερο. Είναι αλαζονικό να θέλεις να αναμετρηθείς τηλεοπτικά με τον Παπαλουκά, τον Διαμαντίδη και τα άλλα παιδιά. Είναι σίγουρο ότι θα χάσεις. Ακόμη όμως και αυτό λύνεται. Μπορεί να κάνει την τελευταία του ομιλία στην Αθήνα την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, τρεις ώρες νωρίτερα πριν αρχίσουν οι ημιτελικοί αγώνες, όπου ελπίζουμε ότι θα είναι τα παιδιά του Παν. Γιαννάκη. Άσε που στα πλαίσια της απολιτικότητας της προεκλογικής αντιπαράθεσης -που συμφέρει την κυβέρνηση- είναι θετικό το ότι την ίδια περίοδο (3-16 Σεπτέμβρη) θα γίνεται το Ευρωμπάσκετ. Είναι σίγουρο πως οι πολίτες θα προτιμούν να βλέπουν τον Σπανούλη και τον Φώτση να βάζουν τρίποντα, παρά να βλέπουν τα «μαρκαρίσματα» του Γιακουμάτου και του Πρωτόπαπα. Τα καλάθια σού προκαλούν ευφορία, ενώ η παπαρολογία θλίψη κι αποστροφή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Καραμανλής προκήρυξε τις εκλογές πιστεύοντας ότι τότε τις κερδίζει. Θα τις κερδίσει όμως; Η κάλπη όπως έλεγε ο αείμνηστος θείος του είναι γκαστρωμένη. Σίγουρα, αν αργούσε το πιο πιθανό ήταν να τις χάσει και ιδιαίτερα αν τις έκανε «στην ώρα τους», δηλαδή τον Μάρτιο του 2008. Αυτή όμως είναι και η διαφορά του θείου από τον ανιψιό. Ο πρώτος πιθανότατα θα αιφνιδίαζε διαφορετικά. Θα έβγαινε και θα έλεγε ότι η κυβέρνηση έχει άλλους επτά μήνες σοβαρή δουλειά να κάνει. Να σταματήσει η παραφιλολογία. Οι εκλογές θα γίνουν πραγματικά στην ώρα τους. Θα έκανε και έναν ανασχηματισμό και θα γύριζε το κλίμα τούμπα.

Θα έβαζε τις υποθέσεις της χώρας και τη δική του υστεροφημία υπεράνω των σκοπιμοτήτων και της ιδιοτέλειας. Ο ανιψιός προτιμά να τον χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί του «λαδοπόντικα» και «κατεργάρη» που προσπαθεί να υφαρπάσει τη λαϊκή ψήφο, παρά να χάσει τις εκλογές. Και οι δύο είναι άνθρωποι του γκουβέρνου και της εξουσίας. Δεν ξέρω ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μακροημερεύσεις στην πολιτική.

Στις 16 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε. Αν ο Κ. Καραμανλής κερδίσει, ξέρει ότι το μέλλον του ανοίγεται λαμπρό. Όσα τώρα του καταμαρτυρούν θα ξεχαστούν σύντομα. Αν χάσει, χάνεται και ο ίδιος. Όλοι θα σπεύσουν να του επιρρίψουν την ευθύνη της ήττας, αφού αυτός πήρε την απόφαση να γίνουν πρόωρα εκλογές.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]